I helgen smäller det: det stora VM-loppet för Formel 3 i Macau står för dörren. Joel Eriksson återvänder till den klassiska tävlingen i jakt på den seger som så snöpligt undgick honom i fjol – men den här gången är attacken på världens största juniorrace förknippad med en annan typ av utmaning än tidigare.
Eriksson har kommit till start i FIA F3 World Cup, som tävlingen i Macau officiellt heter, två gånger tidigare: 2016 och 2017. Fjolårets visit visade med all önskvärd (och icke önskvärd) tydlighet hur förrädiskt det komplexa gatloppet kan vara, då skåningens VM-drömmar ödelades i en blinkning när han blev påkörd av en konkurrent och tvingades bryta – i ledning.
Läs mer: Joel Eriksson i F3-comeback vid VM i Macau
Nu är Eriksson alltså tillbaka i Macau, på nytt med sitt gamla Formel 3-stall Team Motopark, för ett nytt försök.
– Macau är årets race och man känner redan den där unika vibben som bara finns just här, säger Joel Eriksson kort efter ankomst till Macau. Det känns bra att vara tillbaka. Jag har väntat på det här ett tag nu.
Den här gången är förutsättningarna dock lite annorlunda. Till skillnad mot tidigare år har Eriksson den här säsongen inte tävlat i Formel 3, utan istället avancerat till den tyska DTM-serien som fabriksförare för biljätten BMW. Det innebär att Eriksson denna gång ställs mot världens alla F3-specialister utan att själv ha kört ett enda race i bilen sedan Macau i fjol – något som förstås gör en redan massiv utmaning än större.
– Det blir lite annorlunda i år, det är helt klart, konstaterar Joel Eriksson. Jag har knappt suttit i bilen på ett år och mina konkurrenter har tävlat i F3 hela säsongen, men jag tycker ändå att jag är så väl förberedd man kan vara under omständigheterna. Jag var trots allt på pole här i fjol och jag har vuxit mycket som förare i DTM i år. Jag räknar med att behöva den första träningen till att återanpassa mig, men förhoppningsvis hittar jag tillbaka in i rytmen relativt snabbt och kan börja bygga upp det där självförtroendet man behöver på den här banan.
F3-VM avgörs på 6.2 km långa Guia Circuit, en stadsbana spektakulärt inramad av exklusiva casinon och hotell mitt i hjärtat av Macau. Banan utgörs helt av allmänna vägar och karaktäriseras av två distinkt olika sektioner: dels en ultrasnabb och bred passage i början av varvet, och dels ett tekniskt och trångt parti där minsta misstag obönhörligen fångas upp av de ökända barriärerna.
Totalt är 28 förare från 16 olika länder anmälda till årets upplaga av Formel 3-VM. Bland Joel Erikssons konkurrenter märks bland andra Mick Schumacher, son till sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher och regerande europamästare i Formel 3.
Tävlingarna i Macau inleds med träning och kval på torsdag och fredag, följt av det så kallade Kvalificeringsracet på lördag och den direkt avgörande finalen på söndag morgon svensk tid. Båda loppen sänds live på Viasat Motor och www.joelerikssonracing.com.
TIDSSCHEMA
FIA F3 World Cup (Formel 3-VM)
Macau (Kina)
Alla angivelser avser svensk tid
Torsdag 15 november
Fri träning 1: 02.55-03.35
Kval 1: 07.20-08.00
Fredag 16 november
Fri träning 2: 04.30-05.10
Kval 2: 08.10-08.50
Lördag 17 november
Kvalificeringsrace (10 varv): 02.00
Söndag 18 november
Finalrace (15 varv): 08.30
TÄVLINGSUPPLÄGG
Träning / kval
Tävlingsveckan i Macau inleds traditionsenligt med fri träning och ett första tidskval redan på torsdagen, och fortsätter sedan med exakt samma upplägg – en träning och ett nytt kval – på fredagen. Varje förares bästa kvaltid ligger till grund för dennes startposition i lördagens Kvalificeringsrace. Den förare som noterat det snabbaste kvalvarvet – oavsett om han gjort det på torsdagen eller fredagen – startar alltså i pole position på lördagen.
Race
Kvalificeringsracet avgör den slutliga startuppställningen till söndagens final. Kvalificeringsracet fungerar på precis samma sätt som vilket annat lopp som helst, och den förare som är först i mål får helt sonika inleda söndagsfinalen från första plats på gridden (pole position). Tvåan i Kvalificeringsracet startar på andra plats, trean på tredje o.s.v.
Resultatet i Kvalificeringsracet (10 varv) har ingen annan funktion än att just lägga grunden för startuppställningen till finalen, som i sin tur avgörs över 15 varv. Den förare som tar målflagg som segrare på söndagen utropas till vinnare av Macau Grand Prix och Formel 3-VM 2018.
STARTLISTA
Hela startlistan för årets upplaga av FIA F3 World Cup finns på följande länk: startlista.
LIVESTREAM / TV
Helgens tävlingar streamas live på startsidan på www.joelerikssonracing.com. Både lördagens kvalrace och söndagens final direktsänds också på Viasat Motor, och repriseras flera gånger efteråt.
HEMSIDA / FACEBOOK
All löpande rapportering under helgen kommer att ske på www.joelerikssonracing.com samt på Joel Erikssons officiella Facebook-sida.
OM BANAN
Guia Circuit
Macau, Kina
Längd: 6.2 km
Öppnad: 1954
Varvrekord: 2m10.186s (S.Câmara, ’15)
Toppfart: 285 km/h
Senaste tävling: 2017
Senaste segrare (2017): Dan Ticktum (GBR)
NYCKELSTÄLLEN
Melco-hårnålen (bilden)
Motorsportens skarpaste kurva, och Macau-banans kanske absolut mest ikoniska inslag. För att bilarna över huvudtaget ska komma runt svängen råder här omkörningsförbud, illustrerat av konstant gulflagg.
Lisboa Bend
Den mest kritiska punkten på banan, och den plats där flest Macau-race har avgjorts. Lisboa är den första bromspunkten efter en lång fullfartssektion från start och mål, och därmed ett gyllene omkörningstillfälle – men också ett ökänt nålsöga beryktat för sina många krascher och incidenter.